lauantai 17. joulukuuta 2016

Leivon leipäni itse




Tykkään leipoa kaikenlaista, leipää olen alkanut tehdä vasta lähivuosina eivätkä ne aluksi olleet kovin kummoisia. Nykyään onnistuu jo paremmin, on kiva kun saa koko leivän paistettua tasaisesti ettei jää sisältä raa'aksi eikä pala päältä. Suosikkileipääni tulee kaikkia jauhoja mitä kaapista löytyy. Erikoisempiin leipätaikinoihin voi lykätä melkeinpä mitä tahansa, pähkinöitä, siemeniä, rusinoita, banaania yms. Itsetehty leipä säästää myös luontoa.

Tässä perusresepti:
1l vettä 
1 pkt hiivaa tai 4tl kuivahiivaa
2dl siirappia 
2dl ruisjauhoja
2dl ohrajauhoja
1-2dl kaurahiutaleita
n. 4-6 dl vehnäjauhoja
suolaa
50g öljyä tai voita

Lisää kuivahiiva vasta jauhojen mukana lämpöiseen veteen jonne siirappi on liotettu. Tuorehiiva lisätään suoraa veteen. Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia lämpöisessä paikassa. Paista 175 asteessa noin tunti. Voit voidella leivän pintaa paiston aikana siirapin ja veden sekoituksella muutaman kerran, jolloin pinnasta tulee rapeampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti