keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Kuusenkerkkäsiirappi

Vielä ehtii tehdä kuusenkerkkäsiirappia, joka parantaa vastustuskykyä ja helpottaa flunssan oireita. Kerkät sisältävät A- ja C-vitamiinia, kivennäisaineita sekä flavonoideja. Jotkut sanovat niiden ehkäisevän myös syöpää. Kerkkiä voi syödä tuoreena ja niitä voi käyttää vaikka jäätelöön, salaattiin, liharuokiin ja höyryhengitykseen. Itse olen pakastanut kerkkiä myöhempää käyttöä varten ja tein siirappia noin kaksi litraa.
Kerkät ovat vaaleanvihreitä ja pehmoisia kuusen vuosikasvaimia oksien päässä ja ne kannattaa kerätä kun ne ovat alle 5cm mittaisia. 

Keräämisessä pitää muistaa myös se, että pitää olla maanomistajan lupa ja mieluiten kannattaa kerätä sellaisesta puusta joka kaadetaan lähiaikoina, koska kerkkien poisto vahingoittaa puun kasvua. Toki voi kerätä sellaisesta puusta jonka oksien kasvua haluaa hillitä. 
 Ohje
2 litraa kuusenkerkkiä
2 litraa vet
1kg sokeria

Poimi kerkistä roskat ja huuhtele kerkät hyvin. 
Keitä kerkkiä 2-3 tuntia hiljalleen vedessä. Siivilöi kerkät pois ja lisää nesteeseen sokeri. Keitä hiljalleen n. 1 tunti, niin että neste sakenee siirappimaiseksi ja vaaleanruskeaksi.
Purkita kuumana kuumennettuihin purkkeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti